این جا مکانی است برای انتشار هر آنچه که از من در سایر رسانه‌ها منتشر می‌شود.

۷ مطلب در دی ۱۳۹۴ ثبت شده است

اولین وکیل نابینای کویتی

هنادی کودکیش را مثل همه هم‌سالانش به بازی و جست و خیز گذرانده است. کودکستان و ابتدایی را در مدارس عادی تحصیل کرده تا این که به ناگاه در آغاز دوره راهنمایی بینایی خود را از دست داده است. راهنمایی را در مدرسه ویژه‌ی نابینایان در کویت تحصیل کرده و با معدل عالی به پایان رسانده است. پس از گذراندن دوره دبیرستان، این دختر جوان کویتی برای تحصیلات تکمیلیش رشته‌ای را انتخاب کرد که تا به حال هیچ نابینای کویتی به سراغ آن نرفته بود. با وجود مخالفت بسیاری از مسؤولین دانشگاه او تحصیل در رشته حقوق را شروع کرد. اساتیدش به توانمندی‌های او باور نداشتند و در این راه هیچ کمکی به او نمی‌کردند. هیچ کدام از کتاب‌های حجیم این رشته برای هنادی نابینا قابل استفاده نبود. خانواده و دوستانش مجبور بودند آن کتاب‌ها را برایش ضبط کنند تا او بتواند آن‌ها را مطالعه کند. او دوره‌ی کار‌آموزی وکالت را هم گذراند اما چون علاقه‌ای به این کار نداشت به سراغش نرفت. سال‌های زیادی را در مدارس و مراکز ویژه‌ی نابینایان در کویت به عنوان مدیر آموزشی مشغول بود. پس از آن به عنوان تصحیح کننده‌ی کتاب به جمع کار‌کنان مؤسسه النور کویت که وظیفه چاپ و نشر بریل را در این کشور بر عهده دارد ملحق شد و دیری نگذشت که به دلیل توانایی‌های زیادش به سمت مدیریت این مؤسسه برگزیده شد. همچنین او توانسته است با اخذ گواهینامه بین‌المللی تدریس رایانه به نابینایان مرکزی را با این هدف در کویت تاسیس کند. هنادی العمانی نمایندگی کشورش را در بسیاری از کنفرانس‌های مرتبط با امور نابینایان و زنان در سوریه، هند، اردن، لبنان و بحرین بر عهده داشته است. او همچنین مسؤولیت‌هایی نظیر ریاست کمیته‌ی رایانه و کمیته‌ی زنان در انجمن نابینایان کویت، ریاست کمیته‌ی خاور میانه در اتحادیه‌ی نابینایان آسیا و نمایندگی خاور میانه در اتحادیه‌ی جهانی نابینایان را عهده‌دار بوده است. او در زمینه‌ی ورزش هم فعال بوده و مدال‌ها و مقام‌های ملی و بین‌المللی زیادی را هم در رشته‌های شودان و دو و میدانی کسب نموده است. به علاوه در مسابقات ملی قرآن نیز رتبه سوم را از آن خود کرده است. هنادی در بیشتر مؤسسات کویتی به صورت داوطلبانه به تدریس رایانه اشتغال دارد و با بسیاری از شرکت‌های تولید نرم‌افزار که در زمینه‌ی نرم‌افزار‌های ویژه‌ی نابینایان فعالیت می‌کنند همکاری دارد و تلاش‌های زیادی را هم برای عربی‌سازی این نرم‌افزار‌ها انجام داده است. به واسطه‌ی این خدمات حالا دیگر هنادی جاسم العمانی در میان نابینایان عرب‌زبان نام آشنایی به حساب می‌آید چرا که از خدمات او نه تنها نابینایان کویتی بلکه نابینایان در سراسر جهان عرب بهره مند می‌شوند. این وکیل کویتی آرزو می‌کند که روزی تمام نابینایان بتوانند استعداد‌ها و توانمندی‌های خود را اثبات کنند. امیدوار است روزی جامعه دست از نگاه ترحم‌آمیز به نابینایان بردارد. او معتقد است همه‌ی کشور‌ها باید توجه ویژه‌ای به زندگی افراد نابینا داشته باشند و کشور‌های ثروتمند باید در حوزه فن‌آوری‌های ویژهی نابینایان سرمایه‌گذاری کنند. از نظر او معلول کسی نیست که یکی از اعضای بدن  یا یکی از حواس خود را از دست داده است. بلکه کسی است که از توانمندی‌هایی که خداوند به او بخشیده استفاده نمی‌کند.

۰ نظر
امید هاشمی

قدرت چانه‌زنی‌های هدف‌مند

در آن سال‌ها که لِینی فاینگولد یک دانشجوی معمولی رشته حقوق بود هرگز فکرش را هم نمی‌کرد که روزی زندگیش تا این اندازه با نابینایان و سایر معلولین گره بخورد. او البته همواره به مسائل مرتبط با حقوق معلولین و اقلیتها علاقه مند بود اما این علاقه زمانی عمیق‌تر شد که یک کار موقت در مرکز حمایت از حقوق معلولین برایش پیدا شد. فاینگولد پس از پایان همکاریش با آن مرکز به مدت چهار سال با مؤسسه برکلی در کالیفرنیا همکاری کرد و پس از آن برای این که بتواند در کنار کار کردن از دو دختر خردسال خود نیز نگهداری کند، به فکر راه‌اندازی یک مرکز حقوقی خانگی برای دفاع از حقوق معلولین افتاد. فاینگولد بر این باور است که می‌توان با چانه‌زنی‌های هدف‌مند تمامی حقوق فراموش شده معلولین را احقاق کرد. یکی از اولین مسایلی که نظر او را جلب کرد، مشکلی بود که افراد ویلچیر نشین در هنگام بنزین زدن با آن مواجه بودند و آن مشکل این بود که ارتفاع پمپ‌های بنزین به گونه‌ای تنظیم شده بود که آن‌ها نمی‌توانستند خود به تنهایی این کار را به انجام برسانند. فاینگولد توانست با ترتیب دادن تجمعات و بهره گیری از تکنیک چانه‌زنی هدف‌مندش این مسأله را اصلاح کند.

 

قدم اول برای دسترسی نابینایان به اطلاعات

 

آن طور که فاینگولد به خاطر می‌آورد اولین ورودش به دنیای نابینایان زمانی اتفاق افتاد که با یک فرد نابینا برخورد کرد که از این که راننده‌های اتوبوس نام ایستگاه‌ها را اعلام نمی‌کردند بسیار عصبانی بود. در سال 1990 قانونی به این منظور وضع شده بود اما این قانون توسط رانندگان اجرا نمیشد. فاینگولد توانست با برقراری تماس‌های تلفنی و نامه نگاریهای فراوان و استفاده از کمک مراجعان نابینایش بر این مشکل فائق آید. سپس به فکر سایر بخش‌های زندگی روزمره نابینایان افتاد. در آن روز‌ها هیچ فرد نابینایی در امریکا قادر نبود امورات بانکی خود را به تنهایی انجام دهد. فاینگولد و همکارش لیندا دارداریان توانستند بانک‌های کالیفرنیا را مجاب کنند که از دستگاه‌های ای تی ام سخنگو استفاده کنند و سایر بخش‌های خود را به گونه‌ای تجهیز کنند که برای نابینایان هم قابل استفاده باشد. در آخر حتی کار به جایی رسیده بود که توانسته بودند بانکها را موظف کنند که نامه‌هایی را که از سوی آن بانکها به منازل نابینایان و کم‌بینایان فرستاده می‌شد به صورت بریل یا درشت‌نویسی ارسال کنند. ارائه خدمات مناسب برای نابینایان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، در اختیار قرار دادن اطلاعات پزشکی بیماران نابینا و کمبینا در قالب‌های قابل استفاده برای آنها در بیمارستان‌ها و همچنین ملزم کردن سالن‌های تئاتر و سینما به استفاده از نسخه‌های توضیح‌دار فیلم‌ها و نمایش‌ها برای مشتریان نابینا از دیگر موفقیت‌هایی بود که این وکیل دوست‌دار نابینایان به آن دست یافته است.

 

فاینگولد چگونه کار می‌کند؟

 

او در باره نحوه‌ی کار خود می‌گوید: تمام مواردی که ما پیگیری کرده ایم به پیشنهاد خود نابینایان بوده است. در قدم اول فرد نابینا نامه‌ای به شرکت مورد نظر خود نوشته و طی آن از آن شرکت می‌خواهد که تغییرات لازم را برای مناسب‌سازی انجام دهد. در صورت ثمربخش نبودن آن نامه، فاینگولد و همکارانش وارد عمل شده و شروع به مذاکره با آن شرکت می‌کنند. برای وکلای شرکت توضیح می‌دهند که چنانچه این تغییرات انجام شود، به مراتب هزینه کمتری به شرکتشان تحمیل خواهد شد. طی این مذاکرات سعی میکنند شرکت را متقاعد کنند که تغییرات را انجام دهند. اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، وکلایی که با فاینگولد همکاری میکنند موضوع را از طریق دادگاه‌های ذیربط پیگیری میکنند. فاینگولد در مورد هزینه‌های این کار هم میگوید: بر اساس قانونی که در کشور آمریکا اجرا می‌شود، تمامی هزینه‌های مربوط به دادرسی بر عهده کسی است که رای به ضررش صادر میشود. در این روند نیز معمولا بازنده همان شرکتی است که از مناسبسازی خدمات خود سر باز می‌زند بنا بر این در این راستا هیچ هزینه‌ای متوجه ما نمی‌شود. خانم فاینگولد این روز‌ها مشغول نگارش کتابی است که در آن قرار است خاطرات و تجربیات خود را از چانه‌زنی‌های هدف‌مندش در زمینه حقوق معلولین و اقلیتها در اختیار دیگران قرار دهد.

۰ نظر
امید هاشمی

رایانه به کمک آهنگسازان نابینا میآید!


امروزه بیشتر آهنگسازان و تنظیم کنندگان آثار موسیقی برای نگارش یا تنظیم آثار خود به جای استفاده از روش‌های قدیمی به سراغ رایانه آمده‌اند. نرم‌افزارهای زیادی وجود دارد که خالقان آثار موسیقی می‌توانند به کمک آنها یک اثر موسیقایی را، از نت نویسی گرفته تا ویرایش و از تنظیم ساز‌ها گرفته تا ضبط صدا به طور کامل ایجاد کنند. موسیقیدانان نابینا حتما نام نرم‌افزارهایی همچون sonar, q-base و logic را شنیده‌اند. این‌ها نرم‌افزار‌هایی هستند که این روز‌ها در تمامی استودیو‌های ضبط موسیقی استفاده می‌شوند. به دلیل نوع طراحی به کار رفته در این نرم‌افزار‌ها موسیقیدانان نابینا عموماً قادر به استفاده از بیشتر این نرم‌افزار‌ها نیستند. حال بد نیست نگاهی داشته باشیم به امکاناتی که نابینایان برای خلق موسیقی با رایانه در اختیار دارند.

 

برای مخاطب بینای خود نت بنویسید!

یکی از مشکلاتی که نابینایان همواره به دنبال راه حلی برای آن بوده‌اند نوشتن نت برای مخاطب بینایشان است. هنر‌آموز نابینا ممکن است بخواهد برای شاگرد بینایش نت بنویسد. هنر‌جوی نابینا باید تمرینات خود را به صورت مکتوب به آموزگارانش ارائه کند. شاید آهنگساز نابینایی بخواهد قطعه‌ای را که ساخته در قالب یک پارتیتور در اختیار عده‌ای نوازنده قرار دهد تا برایش اجرا کنند. نرم‌افزاری وجود دارد که همه دانشجویان و آموزگاران موسیقی با آن آشنا هستند. این نرم‌افزار که Sibelius نام دارد تمامی ابزار‌ها و امکانات لازم برای نت نویسی را در اختیار موسیقیدانان قرار می‌دهد.

 

با امکاناتی که در این نرم‌افزار تعبیه شده می‌توان برای همه‌ی ساز‌ها؛ از زهی تا بادی و کوبه‌ای نت نوشت. همچنین این نرم‌افزار قادر است نت‌هایی را که آهنگساز می‌نویسد با صدای دلخواه او برایش اجرا کند. به علاوه آهنگساز قادر خواهد بود آن چه را که نوشته است بر روی کاغذ چاپ کرده و در اختیار دیگران قرار دهد. کاربران نابینا می‌توانند به دو شیوه از امکانات Sibelius استفاده کنند. در شیوه اول کاربر نابینا باید رایانه‌ی خود را به یک دستگاه میدی کیبرد مجهز کرده و آن را به عنوان input device به Sibelius بشناساند تا بتواند هر آن چه را که بر روی کلاویه‌های میدی کیبرد نواخته می‌شود به صورت الکترونیک و در فضای Sibelius در اختیار داشته باشد. در روش دوم کاربر نیازی به ابزار‌های جانبی ندارد. طراحان این نرم‌افزار، آن را به شکلی ارائه کرده اند که کاربران میتوانند با استفاده از صفحه کلید به تمامی امکاناتش دسترسی داشته باشند. لذا کاربر نابینا میتواند با فراگیری کلیدهای ترکیبی به کار رفته در این نرم‌افزار به راحتی اقدام به نوشتن نت نماید.  

 

هم‌اکنون جدید‌ترین ویرایشهای این نرم‌افزار در بازار ایران موجود است و موسیقیدانان نابینا هم می‌توانند مثل سایر موسیقیدانان آن را تهیه کرده و بر روی رایانه‌های خود نصب کنند. Sebelius جزو نرم‌افزار‌های score-editor یا ویرایشگر نت طبقه بندی می‌شود که بیشتر استفاده کنندگان آن کسانی هستند که موسیقی را به صورت آکادمیک دنبال می‌کنند. در آینده به معرفی نرم‌افزار‌هایی خواهیم پرداخت که بتواند راهگشای نابینایانی باشد که در عرصه‌هایی غیر از موسیقی کلاسیک ایرانی یا غربی فعالیت می‌کنند.

۰ نظر
امید هاشمی

آموزش‌های رایگان مدرسه آنلاین هدلی ویژه نابینایان و کم‌بینایان


 

هَدلی مدرسه ای رایگان برای نابینایان سراسر جهان است. این مدرسه که در ایالت ایلینوی آمریکا قرار گرفته در سال 1920 و با تلاش ویلیام هدلی و به منظور آگاهی‌بخشی به نابینایان و افراد مرتبط با آنها در سراسر جهان تاسیس شده است.

 

ثبت نام در این مدرسه هیچ گونه محدودیتی ندارد و تمامی افراد در هر سن و با هر سوادی می‌توانند از آموزشهای ارائه شده بهره مند شوند. نام نویسی در هدلی به صورت آنلاین و از طریق پایگاه اینترنتی آن به نشانی http://www.hadley.edu انجام می پذیرد.

 

در حال حاضر هدلی با 10 هزار دانش آموز بزرگترین مرکز آموزش از راه دور ویژه‌ی نابینایان در سراسر جهان به حساب می‌آید. نابینایان بالای چهارده سال؛ افراد دارای نسبت فامیلی با نابینایان و کمبینایان و متخصصانی که در زمینه افراد دارای آسیبهای بینایی فعالیت می‌کنند از جمله گروه‌هایی هستند که می‌توانند از آموزش‌های این مرکز استفاده کنند. درس‌های این مدرسه آنلاین موضوعاتی همچون رایانه، روابط اجتماعی، کاریابی، تجارت موفق، جهتیابی، موسیقی، نحوه‌ی زندگی مستقل، آشپزی، ریاضیات، خط بریل، زبان‌های خارجی و بسیاری موضوعات دیگر را شامل می‌شود. افراد می‌توانند مواد آموزشی را به چهار شکل بریل، صوتی، درشت نویسی و آنلاین دریافت کنند. در سه روش اول تمامی کتب و جزوات لازم برای هر درس به صورت رایگان و در قالب یک بسته‌ی پُستی برای فرد متقاضی ارسال می‌شود. یک معلم در هر درس بر کار آموزش هر داوطلب رسیدگی میکند. در انتهای هر بخش تکلیفی برای فرد متقاضی مشخص شده که موظف است پس از فراگیری درس مربوطه آن را انجام داده و برای آموزگار آن درس ارسال کند. آموزگار نیز پس از بررسی تکالیف آنها را نمره گذاری کرده و اشکالات دانش آموز را رفع میکند. در انتهای هر کدام از دروس نیز گواهی قبولی در آن درس در اختیار دانش آموز قرار می‌گیرد. درس خواندن در هدلی مزایای زیادی دارد. از جمله این که چون این آموزش‌ها به صورت راه دور ارائه میشود متقاضیان قادر خواهند بود در هر جا و هر زمانی که احساس راحتی می‌کنند به فراگیری دروس بپردازند. همچنین سرعت یادگیری نیز بر اساس توانمندی‌های متقاضیان تنظیم می‌شود. به این معنی که آنها مجبور نخواهند بود دروس را در بازه زمانی که مدرسه برایشان مشخص می‌کند فرا بگیرند. هر دانش آموز مبتنی بر توانایی‌های خود تصمیم می‌گیرد که چه مدت زمانی را به هر کدام از دروس اختصاص دهد. این مرکز همچنین سمینار‌های آنلاینی را با موضوعات مختلف مرتبط با مسائل نابینایان و کمبینایان  میزبانی میکند که طی آن علاقه مندان میتوانند به تبادل نظر پرداخته یا به عنوان شنونده از نظرات دیگران استفاده کنند.

۰ نظر
امید هاشمی

امکانات ویندوز ویژه کاربران کم‌بینا

در بسیاری از کشور‌هایی که در جهان به عنوان صاحبان صنعت تولید محصولات رایانه‌ای شناخته می‌شوند قانونی وجود دارد که به موجب آن شرکت‌های تولید کننده نرم‌افزار موظف می‌شوند محصول خود را به امکاناتی مجهز کنند که افراد دارای انواع معلولیت‌های حسی و حرکتی و نابینایان و کم‌بینایان نیز بتوانند به راحتی از این نرم‌افزارها استفاده کنند. سیستم عامل محبوب شرکت Microsoft یعنی ویندوز هم از این قاعده مستثنی نیست. به عنوان مثال حتما می‌دانید که در ویندوز امکان خوانده شدن صفحات و گزینه‌های مختلف برای افراد نابینا به وسیله نرم‌افزار narrator وجود دارد. همچنین افرادی که امکان استفاده از انگشتان خود را ندارند میتوانند برای نوشتن از قابلیتی به نام on-screen keyboard بهره ببرند. حال ببینیم Microsoft برای افراد کم‌بینا چه فکری کرده است:

بیشتر تنظیماتی که افراد کم‌بینا می‌توانند برای مناسب‌تر ساختن آنچه بر روی نمایش‌گر نشان داده می‌شود استفاده کنند در قسمت display گنجانده شده است. به عنوان مثال: از طریق گزینه personalize در این صفحه می‌توان رنگ زمینه و قلم ویندوز را تغییر داد. استفاده از high contrast theme تیره کردن رنگ زمینه و شفاف‌سازی قلم را در اختیار کاربر قرار می‌دهد و این تضاد بالا، خواندن متون را ساده تر می‌نماید.  

 

همچنین از طریق گزینه set custom text size تغییر اندازه متون، امکان‌پذیر است و شما می‌توانید اندازه متون را تا 500% افزایش دهید.

 

گزینه adjust clear type text  استفاده از نرم افزاری به عنوان clear type را ممکن می سازد که امکان واضح‌تر کردن متون موجود روی LCD به میزان متون روی کاغذ را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.  افزون بر این از طریق گزینه change mouse pointers در صفحه  personalize  اندازه و رنگ اشاره‌گر mouse  قابل تنظیم است.

 

نرم افزار درشت‌نمایی magnifier

مگنیفایر یک نمونه نرم‌افزار درشت‌نما است که متون و  نوشته‌ها را تا 9 برابر درشت می‌کند. با اجرای این برنامه، پنجره مربوط باز شده و می‌توان آن را در بالای صفحه قرار داده و از آن استفاده نمود.این نرم‌افزار قابلیت آن را دارد که رنگ صفحه را نگاتیو کند و حرکت ذره‌بین با انتخاب کاربر از طریق حرکت mouse یا صفحه کلید تنظیم شود. 

مگنیفایر در سیستم عامل ویندوز موجود بوده و از مسیر زیر قابل دسترسی است:

All program   Accessories   Accessibilities   Magnifier

 

۰ نظر
امید هاشمی

آشنایی با کشیش آلمانی که سواد را به نابینایان ایران هدیه داد

نابینایان ایرانی همواره تلاش کرده‌اند از هم‌نوعان خود در آن سوی مرز‌ها و نحوه‌ی زندگی آن‌ها و امکاناتی که در اختیار‌شان قرار می‌گیرد و پیشرفت‌هایی که در زندگی‌شان حاصل می‌شود و اتفاقاتی که برای‌شان می‌افتد خبر‌دار شوند. در گذشته این وظیفه آگاهی‌بخشی بر دوش معدود ایرانیانی بود که فرصتی برای‌شان پیش می‌آمد تا سفری به کشور‌های دیگر داشته باشند. اما امروزه با آسان‌تر شدن ارتباطات و دسترسی نابینایان به ابزار‌های ارتباطی؛ آن‌ها خود از راه‌های مختلف با دنیا در ارتباطند و اخبار مربوط به خود را پیگیری می‌کنند. نام‌های غیر ایرانی زیادی هست که نابینایان ایرانی به فراخور علاقه یا نیاز‌شان صبح تا شب در گفت و گو‌های‌شان با دیگران از آن‌ها یاد میکنند. اما شاید جالب باشد بدانیم اولین فرد غیر ایرانی که نامش وارد زبان نابینایان ایرانی شد که بود؟ ارنست جاکوب کریستوفل کشیشی آلمانی بود که امکان خواندن و نوشتن را به نابینایان ایران هدیه داد. او که خود نابینا بود در سال 1876 در استان منشن گلادباخ آلمان متولد شد. در سنین جوانی به ترکیه و ایران سفر کرد و مدارس ویژه نابینایان را در این کشورها بنا نهاد. او در سال 1304 وارد ایران شد. به شهر تبریز رفت و مدرسه نابینایان این شهر را تاسیس کرد.

وی چند سالی را در این شهر به تدریس خط بریل، زبان فارسی و آذری اشتغال داشت و پس از آن به اصفهان رفته و مرکز مشابهی را نیز در این شهر بنا نهاد.

کریستوفل تمامی آموزش‌ها و کار‌های مربوط به این مرکز از خط بریل گرفته تا زبان‌های فارسی و آلمانی و موسیقی و بیولوژی، از تعمیر وسایل گرفته تا رسیدگی به باغچه ها و تیمار حیوانات را خود به تنهایی به عهده می‌گرفت.

شاگردانش در باره‌ی او می‌گویند: با وجود این که کریستوفل فردی محکم و سخت‌گیر بود شاگردان مدرسه او را بسیار دوست می‌داشتند و با نهایت جدیت در کلاس‌های او حاضر می‌شدند و همه ساکت و آرام پای درسش می‌نشستند. در سال‌های جنگ جهانی دوم که ایران در دست نیرو‌های متفقین بود کشیش نابینا به اتهام ارتباط غیر مستقیم با ارتش آلمان نازی مجبور شد چهار سالی را در اردوگاه‌های کار اجباری بگذراند. کریستوفل پس از آزادی تاب دوری از ایران را نیاورد و دوباره به اصفهان بازگشت و کار آموزش به کودکان نابینای ایرانی را از سر گرفت و سر‌انجام در اردیبهشت 1334 درگذشت و در گورستان ارامنه اصفهان به خاک سپرده شد. این کشیش آلمانی در سال 1908 در آلمان بنیادی را برای کمک به نابینایان ساکن در کشور‌های فقیر دنیا تاسیس کرده بود که این بنیاد هنوز هم در این کشور به فعالیتهای بشر‌دوستانه خود ادامه میدهد.

بنیاد سی بی ام اکنون بیش از 31 میلیون عضو دارد و متخصصان این مرکز در بیش از 700 پروژه در 70 کشور دنیا مشارکت می‌کنند. هدف این مرکز همان‌گونه که کریستوفل خواسته بود، شناسایی مناطق محروم دنیا و فراهم آوردن امکان تحصیل برای نابینایان این مناطق است.

۰ نظر
امید هاشمی

NVDA, صفحه‌خوانی رایگان برای فارسی زبانان

استقلال نام رؤیایی است که ما نابینایان همواره سودای آن را در سر پرورانده ایم. این روزها با سرازیر شدن انواع تکنولوژیهای تازه به بازار تا حد زیادی توانستهایم به تحقق این سودا نزدیک شویم. در گذشته هایی نه چندان دور نابینایان مجبور بودند برای انجام بسیاری از امور روزانه خود از کمک اطرافیان بینایشان بهره ببرند. اموری همچون عملیات بانکی؛ مطالعه؛ پرداخت قبوض مختلف خرید و بسیاری موارد دیگر. اما امروزه ما میتوانیم بخش زیادی از این کارها را با اتکا به فنآوریهای جدید و بدون کمک افراد بینا انجام دهیم. به حساب بانکیمان رسیدگی کنیم؛ روزنامه و مجله و کتاب و مقاله بخوانیم؛ قبوض مختلف را پرداخت کنیم؛ تلفنهای اعتباری خود را شارژ کنیم؛ اقلام مورد احتیاج را بدون خروج از منزل خریداری کنیم؛ با دوستان و آشنایان خود در ارتباط مستمر باشیم؛ ساعات فراغت خود را پر کنیم  و ... موارد فوق ممکن نخواهد بود مگر با دانش و آگاهی ما نسبت به تکنولوژیهای روز. در این جا خواهیم کوشید با پیگیری اخبار مرتبط با تکنولوژیهای نرم افزاری و سخت افزاری؛ آنهایی را که ممکن است بتوانند کمکی به بالا رفتن سطح کیفی زندگی ما کنند شناسایی کرده و به بررسیشان بنشینیم. باشد که این فنآوریهای تازه بتواند زندگی بهتر و خیالی آسوده تر برای ما به ارمغان آورد.

 

صفحه خوانی رایگان برای فارسی زبانان

در اولین گام، بد نیست به سراغ صفحه خوانی برویم که چندی است روانه بازار شده و به دلیل رایگان بودن و دارا بودن قابلیت های فراوان، مورد استقبال نابینایان سراسر جهان قرار گرفته است. Nonvisual desktop access نام این نرم افزار است که کاربران به اختصار آن را nvda می خوانند. Nvda تنها صفحه خوان در همه دنیا به حساب می آید که به صورت کاملا رایگان در اختیار کاربران نابینا قرار میگیرد. نسخه اولیه این صفحه خوان در سال 2006 و به وسیله آقای مایکل کُرِن طراحی شد  و سپس با بهره گیری از یک تیم برنامه نویس ویرایشهای قابل استفاده تری از این صفحه خوان روانه بازار شد. هم اکنون تمامی امور مرتبط با این صفحه خوان اعم از طراحی؛ ارائه و پشتیبانی را شرکتی استرالیایی به نام nv-access بر عهده دارد. این صفحه خوان از موتورهای صوتی espeak و sapi پشتیبانی میکند و بر روی موتور صوتی espeak شما قادر خواهید بود صفحات نوشته شده به بیش از 60 زبان رایج دنیا را مورد مطالعه قرار دهید. خوشبختانه یکی از زبانهای مورد حمایت این صفحه خوان زبان فارسی است و ما میتوانیم بدون نیاز به نصب نرم افزارهای جانبی و فقط با کمک خود نرم افزار از متون فارسی استفاده کنیم. همچنین دیگر ویژگی جذاب در این صفحه خوان این است که کاربر میتواند آن را به دو شکل در اختیار داشته باشد. روش اول این که میتواند آن را مانند سایر نرم افزارها بر روی یک رایانه نصب کند اما در روش دوم کاربر میتواند نسخه قابل حملی از این صفحه خوان برای خود ساخته و آن را بر روی فلش؛ cd یا هر حافظه قابل حمل دیگری همواره همراه خود داشته باشد تا در مواقعی که امکان نصب نرم افزار بر روی رایانه ای وجود ندارد از این نسخه قابل حمل بدون نیاز به نصب استفاده کند. شما میتوانید این نرم افزار کم حجم اما پر کاربرد را از سایت شرکت nv-access به نشانی http://www.nvaccess.org به رایگان داونلود نمایید.


۰ نظر
امید هاشمی